Monday, October 18, 2010

Monturi rapitor - www.depescuit.ro

Montura peste mort

Fara nici o indoiala, cand pescuiesti la stiuca cu momeli moarte(peste mort) exista o mare probabilitate ca montura pe care o folosesti sa iti faca mai mult rau decat bine, rapitorul sesizandu-se rapid de prezenta unui 'corp strain' in apa si ocolind din start capcana ta.
Folosind o montura tip fir de par, imprumutata din pescuitul la crap, sansele ca aceasta sa fie detectata scad considerabil, rezultatele neintarziind sa apara.

Montura peste mort - Pescuit la stiuca

Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.

Info: Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.

Montura Carolina

Extrem de eficienta pe ape semi-adanci, pe langa platouri de iarba si in zone cu structuri multiple, montura Carolina se foloseste in special cu naluci moi cu o oarecare flotabilitate, capabile sa pluteasca intre ape atunci cand nu sunt lestate, fiind foarte productiva in special la salau si stiuca.
Spre deosebire de montura Texas, Carolina are lestarea semi-fixa, culisarea producandu-se pe distante nesemnificative.

Montare
Pentru a construi o montura Carolina ai nevoie de un carlig tip offset(variind marimea in functie de dimensiunile nalucii folosite), un plumb culisant tip bullet/glont, o naluca moale stil worm/grub/creature, o margea de sticla sau plastic(va avea rol de opritor) si un vartej.
In plus, va fi nevoie de o bucata de fir monofilament cu rezistenta mare, extrem de moale, pentru a permite nalucii o evolutie naturala si o functionare mecanica corecta a monturii.

Montura Carolina cu Worm

Tipuri de carlige - Carolina Rig
Owner Offset Worm, Owner Rig 'N Bass, Owner Z-Neck Offset Worm, Owner ''J'' Bass, Gamakatsu Monster EWG (Extra Wide Gap), Gamakatsu Round Bend, Gamakatsu G-Lock Worm, Mustad Ultra Point Big-Mouth Tube, Mustad Ultra Point Ultra Lock, Mustad Ultra Point Mega-Bite si Mustad Ultra Point Mega-Lite.

Tipuri de naluci - Carolina Rig
Forma: Worm, Tube, Slider, Shad, Crawfish
Tip: Yamamoto Senko, Lake Fork Magig Shad, Lake Fork Swim-n-Slug, Strike King Go-B-Gone, Bass Assassin Curly Shad, Bass Assassin Curly Grub, Bass Assassin Shad Assassin, Charlie Brewer's Bass Slider Grub, Yum Money Craw, Mann's HardNose SwimShad, etc.

Tipuri de plumbi - Carolina Rig
Bass Pro Shops XPS Tungsten Worm Weights, Xcalibur Bullet Tungsten Weights, Cabela's Bullet Weights, Ultra Steel 2000 Bullet Sinkers.
In cazul in care nu doriti sa investiti prea mult in astfel de greutati - se pot folosi cu succes si greutati autohtone, specifice pescuitului stationar - Goldstar Set plumbi culisanti IV, Set Plumbi Goldstar III, etc.

Tipuri de carlige si plumbi pentru Texas Rig

In functie de modul de evolutie dorit, mai aproape de substrat sau de suprafata, lungimea firului monofilament poate fi redusa sau marita.
In ceea ce priveste lanseta recomandata, un bat cu actiune fast sau medium fast este perfect pentru un astfel de pescuit, permitand imprimarea rapida a miscarilor de pompaj precum si schimbari de directie bruste.


Montura Carolina cu Grub

Pescuit - Carolina Rig
Pescuitul cu o montura Carolina la capatul liniei este relativ simplu. Cea mai mare problema este ca atunci cand pescuiesc in structuri, numerosi pescari incearca sa obtina aruncari cat mai lungi, sa ajunga in locul dorit, pozitia ulterioara a firului fiind incorecta in momentul recuperarii, ratand astfel foarte des muscaturile sau pur si simplu nesimtindu-le.
Executati lanseuri medii in zone cu structuri si lanseuri lungi in zone cu apa limpede si substrat fara structuri.
Miscarea nalucii moi este direct proportionala cu lungimea inaintasului de monofilament folosit. Astfel, un monofilament lung, va 'taia' o parte din miscarile nalucii, unul ceva mai scurt, imprimand miscari de reactie aproape instantaneu.
Carolina nu este o montura de sondare a apei si cautare a pestelui ci una extrem de exacta. In plus, in functie de tipul nalucii utilizate si de adancimea de evolutie, este un ansamblu care necesita rabdare in utilizare. Odata pompat, trebuie sa asteptati caderea fireasca spre substrat, atacurile survenind in mare parte in aceasta perioada.
Nu recuperati pe cadere, asteptati ca plumbul sa ia contact cu substratul.
In ape de ses este recomandata lestarea monturii cu plumbi cu greutati mici de cca. 5-10g, greutatea acestora crescand in cazul apelor curgatoare.

Nodul Drop Shot

Nodul carligului in montura Drop Shot
Cuvintele cheie in pescuitul cu o montura drop shot sunt senzitivitate si semnalizarea rapida a muscaturii.
Pentru a preintampina eventualele rateuri, modul de legare a carligului intr-o astfel de montura este putin mai special.

Pas 1 - treceti firul prin ochetul carligului
Pas 2 - la mijlocul liniei efectuati o bucla in apropierea carligului
Pas 3 - treceti carligul prin bucla de 3-4 ori si trageti moderat
Pas 4 - umeziti firul si stangeti bine

Nodul Drop Shot

Montura somn Cat-O-Copter

Exista numeroase monturi speciale pentru pescuitul la somn, si unele sunt mai mult decat complicate.
Una dintre cele mai populare si in acelasi timp exceptionale, daca ne uitam la rezultatele obtinute cu ea, este cea dezvoltata de Keith Lambert, montura Cat-O-Copter.
Simpla, usor de facut de catre oricare dintre noi, Cat-O-Copter functioneaza excelent atat pe ape curgatoare precum si pe lacuri, bazandu-se in pricipal pe libertatea de miscare lasata momelii vii cu care se pescuieste.
Peste momeala va evolua sub filmul apei, cu coborari si urcari repetate.

Montura Cat - O - Copter

Cateva mici secrete in utilizarea acestei monturi ce va vor fi mai mult decat utile:
- acul folosit sa fie proportional cu pestele folosit ca momeala;
- dupa ce s-a penetrat dorsala pestelui viu cu carligul, spinul trecand de partea cealalta, folositi un elastic de bani pentru a forma un opritor pe ac.

Montura Sinker Jig II

Extrem de utila in pescuitul somnului in structuri, gropane sau pe substrat accidentat, montura Sinker Jig este utila in special primavara si toamna, cand apele cresc.
Poate fi folosita atat cu naluci moi cat si cu momeli vii.
Manipularea este similara pescuitului la jig, amplitudinea pompajelor fiind hotarata in functie de tipul de apa si de natura substratului.

Montura Sinker Jig II

Montura Sinker Jig I


Deosebit de eficace in pescuitul somnului si salaului, in special primavara si toamna cand nivelul apei creste, montura Sinker Jig este simpla, si poate fi folosita atat cu naluci moi cat si cu momeli vii.
Manipularea ei este extrem facila urmand tiparul jocului aplicat in pescuitul la jig.

Montura Sinker Jig

Sinker Jig este cunoscuta in special pentru rezultatele deosebite obtinute in pescuitul somnului pe ape curgatoare, in structuri sau pe substrat extrem de accidentat.

Montura Split Shot

Imagineaza-ti ca poti juca repetitiv un plastic pe un bustean scufundat fara sa il pierzi ...
Montura Split Shot


Anatomia uneu monturi Split Shot este extrem de simpla, constand intr-un un carlig de mici dimensiuni (1/0) si un plumb despicat aplicat pe linia principala la o distanta cuprinsa intre 40 si 60cm. Cu ea poti pescui diferite naluci tip worm intr-un stil atractiv si seducator, caderea si jocul fiind extrem de naturale. Montaj de finete specific pescuitului deasupra zonelor cu paturi de iarba sau structuri multiple, split shot cere un fir mai subtire, recomandarea facand referire la o plaja de rezistenta cuprinsa intre 4-8lb. Eficienta acestuia o vei observa la lanseu si in jocul nalucii.

Montare
Montarea este extrem de simpla, carligu-l montandu-se ca un offset, introducandu-l prin capul nalucii si apoi cu o rotatie de 180 de grade intepand varul in corpul viermelui de plastic. Plumbul despicat se va aplica pe linia principala la o distanta invers proportionala cu adancimea la care se pescuieste. Astfel, apa mare inseamana distanta mica iar apa mica distanta mare.
Dupa caz, aceast aranjament va regla flotabilitatea sau viteza de cadere a nalucii.

Necesar pentru o montura Split Shot

Pescuit
Aproape ca nu e loc de greseala in pescuitul cu o astfel de montura, cat timp executi miscarile incet, cu calm. In realitate, o tehnica mai mult decat eficienta pentru pescuitul rapitorior dintre ape cu un split shot este sa nu faci nimic(in cazul pescuitului din barca). Daca ai localizat pestele, aseaza-te deasupra lui si pur si simplu lanseaza pe verticala. Naluca va cobora usor, cu o cadere naturala, identica unei intamplari firesti, des intalnite pentru peste.
Split shot este o montura usoara, greutatea scazuta fiind extrem de permisiva in ceea ce priveste locul de pescuit. O evolutie deasupra unui bustean, cu pauze repetate pe acesta, sau deasupra unui pat de iarba la apa mica, iti poate aduce capturi acolo unde nimeni nu indrazneste sa pescuiasca. In plus, se comporta admirabil intre ape, zona greu de batut cu altfel de montura.

Montura Split Shot

Montura Drop Shot

Montura de finete ce a revolutionat lumea pescuitului la bass, drop shot va prinde de multe ori acolo unde un jig lestat nu face fata ...
Montura Drop Shot


Inchipuie-ti o situatie in care fundul apei este acoperit cu vegetatie. Un plastic moale armat cu un jig, oricat de usor ar fi acesta, nu va face fata, incarcandu-se rapid cu ierburi. Sau un substrat puternic denivelat, deasupra caruia vaneaza toti salaii... Cu un jig, chiar urcat cu pompaje mari, vei suferi mult din lipsa de atacuri.
Raspunsul in astfel de situatii este o montura tip drop shot. Vei putea sa joci naluca chiar deasupra substratului, evolutia fiind una extrem de atractiva.

Necesar
Montura de finete, drop shot necesita utilizarea unei lansete mai moi si a unui fir mai sensibil(6-10lb), atat pentru vizualizarea rapida a muscaturilor cat si pentru un raspuns rapid al nalucii la orice miscare a pescarului. Un fir rigid va taia din jocul acesteia, transformand-o de-a dreptul intr-un simplu decor subacvatic.
In plus, un carlig special pentru drop shot si un plumb tip lacrima sunt tot ce ai nevoie.
Poti pescuit in stil drop shot atat cu naluci speciale tip worm, precum si cu shaduri, diferenta venind din modul de montare si din tipul carligului folosit. Daca in cazul worm-urilor se foloseste un carlig special drop shot, in cazul shadului poti folosi un banal carlig offset.

Ce ai nevoie pentru o montura drop shot

Montare & pescuit
Ce este imperativ sa stii e faptul ca in drop shot carligul va fi legat cu un nod palomar, astfel incat sa creeze un unghi de 90 de grade cu linia principala. In mod ideal, 40cm de fir lasati liber sub carlig sunt arhisuficienti pentru legarea plumbului si o evolutie atractiva a nalucii.
Fiind vorba de cele mai multe ori de un pescuit pe verticala(din barca, de pe maluri inalte, baraje), miscarile executate de catre pescar sunt reduse ca amplitudine, naluca vibrand efectiv la fiecare schimbare a pozitiei varfului de lanseta.
Poti pescui in stil drop shot si de pe mal, pe plajele cu inclinatie mica facand adevarate furori la biban sau salau.
O alta recomandare extrem de importanta, este utilizarea unui plumb de greutate mare, pentru a intinde firul si a tine carligul in pozitie paralela cu substratul.
Montura Drop Shot

Montura Texas Rig

Probabil responsabil de mult mai multe capturi de salau decat orice alt tip de montare, Texas Rig exceleaza in momentele cand rapitorii vaneaza printre structuri, ierburi sau stepi, locuri in care niciun alt rig nu poate ajunge din cauza agatatorilor.
Montura Texas Rig


In momentul in care ai invatat sa pescuiesti cu o naluca moale montata in stil Texas Rig, e cert ca iti inzecesti sansele de a captura orice tip de rapitor. Un plastic montat in stil Texas poate fi pescuit in orice anotimp, pe orice tip de apa, in orice fel de structura, sansele de a pierde naluca fiind aproape zero.

Montare
Incipient, lucrurile de care ai nevoie pentru a construi un texas rig sunt: un carlig tip offset sau unul special pentru texas rig(marimea variaza in functie de marimea nalucii moi), un plumb culisant tip glont/bullet(nu neaparat - personal am folosit mult timp plumbii culisanti de stationar) si o naluca moale tip grub/worm. Poti folosi in montura texas rig aproape orice fel de naluca moale, singura conditie fiind ca forma acesteia sa permita o astfel de montare si sa permita o functionare mecanica corecta.


Multi pescari includ in ansamblu si o mica margica de culoare aprinsa, dar asta deja face parte din imbunatarile acestei monturi.

Texas Rig cu Worm si Grub
Texas Rig - montare pe carlig tip worm

Texas Rig - montare cu grub si carlig offset

Texas Rig cu Shad

Carlig offset si Lake Fork Magic Shad Texas Rig - montare cu shad si carlig offset

Texas Rig - montare cu shad si carlig offset Texas Rig - montare cu shad si carlig offset

Texas Rig - montare cu shad si carlig offset Texas Rig - montare cu shad si carlig offset

Tipuri de carlige - Texas Rig
Owner Offset Worm, Owner Rig 'N Bass, Owner Z-Neck Offset Worm, Owner ''J'' Bass, Gamakatsu Monster EWG (Extra Wide Gap), Gamakatsu Round Bend, Gamakatsu G-Lock Worm, Mustad Ultra Point Big-Mouth Tube, Mustad Ultra Point Ultra Lock, Mustad Ultra Point Mega-Bite si Mustad Ultra Point Mega-Lite.

Tipuri de naluci - Texas Rig
Forma: Worm, Tube, Slider, Shad, Crawfish
Tip: Yamamoto Senko, Lake Fork Magig Shad, Lake Fork Swim-n-Slug, Strike King Go-B-Gone, Bass Assassin Curly Shad, Bass Assassin Curly Grub, Bass Assassin Shad Assassin, Charlie Brewer's Bass Slider Grub, Yum Money Craw, Mann's HardNose SwimShad, etc.

Tipuri de carlige si plumbi pentru Texas Rig

Tipuri de plumbi - Texas Rig
Bass Pro Shops XPS Tungsten Worm Weights, Xcalibur Bullet Tungsten Weights, Cabela's Bullet Weights, Ultra Steel 2000 Bullet Sinkers.
In cazul in care nu doriti sa investiti prea mult in astfel de greutati - se pot folosi cu succes si greutati autohtone, specifice pescuitului stationar - Goldstar Set plumbi culisanti IV, Set Plumbi Goldstar III, etc.
Exista pescari care prefera sa limiteze culisarea plumbului la o anumita lungime sau chiar sau renunte la acest avantaj. Puteti realiza acest lucru blocand canalul de culisare cu o scobitoare sau punand un opritor pe fir, la distanta dorita.

In ceea ce priveste lanseta recomandata, un bat cu actiune fast sau medium fast este perfect pentru un astfel de pescuit.

Pescuit - Texas Rig
Pescuitul cu o montura Texas la capatul liniei este relativ simplu. Cea mai mare problema este ca atunci cand pescuiesc in structuri, numerosi pescari incearca sa obtina aruncari cat mai lungi, sa ajunga in locul dorit, pozitia ulterioara a firului fiind incorecta in momentul recuperarii, ratand astfel foarte des muscaturile sau pur si simplu nesimtindu-le.
Executati lanseuri medii in zone cu structuri si lanseuri lungi in zone cu apa limpede si substrat fara structuri.
O montura Texas nu este una de cautare a pestelui si sondare a terenului. Lanseurile se recomanda a fi precise, batandu-se zone scurte si tintite in prealabil.
In plus, veti dori ca traiectoria descendenta sa fie una verticala, pentru un control cat mai bun. In cele mai multe din cazuri atunci veti avea atacul.
Pe cadere, tineti lanseta la ora 2 sau 3; in momentul in care ati simtit contactul cu substratul, asteptati 1-2 secunde si ridicati usor lanseta spre ora 1 asteptand apoi ca rig-ul sa ajunga din nou pe substrat; repetati operatiunea pana la recuperarea totala a firului.
Nu recuperati pe cadere. Este una dintre greselile frecvente si veti rata astfel multe atacuri.
In cazul in care pescuiti in ape de ses, folositi plumbi cu greutati mici 3-9g, pentru a permite nalucii o evolutie naturala. Daca folositi aceasta montura pe ape curgatoare, puteri mari gramajul fara grija pana la 28g/1oz.

Stopper, nodul opritor

Utilizat atat in pescuitul stationar cat si in pescuitul la crap, Stopper-ul sau nodul opritor este extrem de simplu de facut fiind mai mult decat util in ambele cazuri.
Daca la crap, utilitatea o regasiti in semnalizarea distantei la care se lanseaza in mod frecvent, nodul fiind aplicat pe linia principala dupa lansare, in cazul pescuitului stationar este folosit ca limitator de miscare pentru pluta in partea superioara a liniei, in cazul in care se pescuieste cu un montaj culisant.
Un stopper bun trebuie sa fie fabricat dintr-un material cu duritate mare pentru a rezista la lansari succesive, maleabil pentru a putea capata forma dorita si impermeabil, pentru a nu aluneca pe fir.

Mai jos, prezentarea grafica a executarii unui astfel de nod.

Stopper - nodul opritor

Ce trebuie sa stiti
1. Strangerea nodului se va face dupa o prealabila umezire.
2. Executati minim sase spire ale firului de stopper
3. Dupa strangere, taiati excesul de fir, lasand la fiecare capat cca. 2-3cm.