Tuesday, October 19, 2010

Monturi la Pescuitul pe Rau

Montura cu pluta pentru rau

In continuare voi descrie o montura de ale carei avantaje va veti bucura pescuind pe rauri cu curenti puternici. Ca echipament, este necesara o rubeziana sau o boloneza de 6-8m, o mulineta cu tambur fix (100m-0,20/0,25mm) si fir monofilament 0,16-0,20mm. Reprezinta cea mai buna alegere atunci cand urmarim scobarul si mai ales mreana, datorita stabilitatii sporite a plutei in curentii puternici.



Montura cu pluta pentru momeli grele

Montura prezentata in acest articol poate fi utilizata atat cu rubeziana, cat si cu varga si boloneza, in special in sezonul cald, cand urmarim pesti de talie medie-mare si cu un apetit ridicat, din lacuri si balti. Forma si antena groasa din material plastic, foarte vizibila, cu care este echipata pluta folosita in constructia acestei monturi, o recomanda ca fiind alegerea optima in cazul in care momeala este alcatuita din rame, boabe de porumb si chiar pelete.


Montura cu pluta fixa pentru stiuca

In cazul pescuirii stiucii in ape putin adanci cu momeli vii, se recomanda folosirea plutelor fixe. O astfel de montura se comporta excelent atat in cazul in care pescuim in imediata apropiere a perdelelor de papura si/sau stuf, cat si printre plauri sau in ochiuri de apa inconjurate de vegetatie abundenta. De asemenea, in cazul pescuirii cu pestisori vii va trebui sa verificam atent starea intregului ansamblu (pestisorul trebuie sa fie bine intepat/agatat, firul nu trebuie sa fie infasurat in jurul inelului de varf al lansetei sau intrat sub tamburul mulinetei, etc.) inainte de fiecare lansare, pentru a reduce riscul pierderii momelii sau chiar a-ntregii monturi. Cea mai mica si aparent neinsemnata neregula observata trebuie remediata in cel mai scurt timp.


Montura cu pluta fixa pentru boloneza

Majoritatea plutelor destinate pescuitului cu boloneza sunt echipate cu chile foarte lungi din fibra pentru sporirea stabilitatii in prezenta curentilor si cu antene mai groase din material plastic sau lemn de balsa pentru o buna vizibilitate. Aceasta montura este recomandata pentru pescuirea pestilor pasnici (scobar, mreana, morunas, clean, caras, rosioara, etc.) in ape curgatoare (paraie, canale, rauri, fluvii, etc.). Dimensiunile plutei, monofilamentului, carligului, precum si lungimea/actiunea bolonezei se stabilesc in functie de adancimea apei si puterea curentilor prezenti in zona urmarita.


Montura cu pluta pentru adancimi mari

Ideala pentru pescuirea pestilor care se hranesc in apropierea substratului lacurilor, aceasta montura isi pastreaza finetea si sensibilitatea, reusind in plus sa strabata rapid straturile superioare ale apei, evitandu-se astfel atacurile obletilor (este folosita si in concursuri in mansa “fara oblete”). In afara de modul diferit de nadire (bulgarii de nada nu vor trebui sa se sparga la contactul cu apa, ci in apropierea substratului), obletii pot fi evitati si prin evitarea zonelor preferate de hranire.


Montura cu pluta "franglaise"

La realizarea acestei monturi se recomanda folosirea unei plute culisante aparte, formata dintr-o parte alungita (corpul plutei), lestata, pentru lansari facile la distante apreciabile si o antena lunga, fina, care prezinta multiple gradatii multicolore, capabila sa detecteze cele mai fine trasaturi. Pentru lansari mai lungi vom folosi ca linie principala un monofilament scufundator cu diametrul de 0,12mm de care vom atasa un inaintas cu o lungime de 5-6m dintr-un monofilament scufundator de gros (0,14mm).
In locul alicii semnalizatoare (plumbul despicat situat imediat deasupra strunei cu care este legat carligul) putem folosi un vartej nr 16. Fiind alcatuita din componente extreme de sensibile, aceasta montura se foloseste in special in pescuirea albiturii (oblete, rosioara, platica, etc.).


Montura cu pluta culisanta pentru boloneza

Aceasta montura se preteaza unui pescuit cu boloneza, la distante medii-mari si adancimi de peste 6m. Particularitatea acestor plute consta in prezenta a doua puncte de culisare si a unei chile foarte lungi pentru o mai buna stabilitate. Pluta va culisa intre opritoarele de ata (intre pluta si opritoare vom monta cate o margica de cauciuc anti-soc) ca si-n cazul metodei sheffield.


Montura cu pluta fixa pentru platica

Voi propune o linie usor de realizat, ce se poate folosi atat in lacuri cat si in ape curgatoare cu curenti foarte slabi si se adreseaza in special pescuirii platicilor mici-medii in conditii dificile. Aceasta montura se potriveste unui pescuit cu varga sau rubeziana. Datorita pozitionarii inelului la baza antenei, acest model de pluta asigura un control sporit al intregului ansamblu, precum si posibilitatea unei intepari ferme si sigure.


Montura cu pluta pentru caras/crap

Ideala pentru pescuitul pestilor de talie medie-mare in lacuri si in prezenta vantului. Este necesara folosirea unei rubeziene sau a unei boloneze de 6-8m, echipata cu o mulineta cu tambur fix si monofilament 0,18-020mm. Pluta cu fir interior pastreaza sensibilitatea ansamblului si ofera un control sporit prin reducerea, pana la eliminare, a “burtii” firului.


Propunere linie babusca

Aceasta linie sensibila este special conceputa pentru pescuirea babustilor mofturoase. Se recomanda folosirea ei in ape calme (lacuri) cu adancimi de minim 1m si in absenta vantului. Se monteaza pe vergi de pana la 6m lungime (acest model de pluta este prezent in urmatoarele gramaje; 0,20-1,5g).