Timp de mulţi ani, pescarii de crap au crezut că pentru boilies cea mai mare importanţa o are concentraţia cât mai mare de proteine din compoziţie. Acum ştim că acesta nu este singurul factor important. Prezenţa aminoacizilor şi a vitaminelor, capacitatea de a permite aromelor să se disperseze în apă, consistenţa sunt la fel de importante. Reţetele complexe cu mai mult de 15 ingrediente au fost înlocuite cu reţete mai simple, în care importante sunt calitatea ingredientelor folosite şi adaptarea momelii la hrana pe care crapul o găseşte în mediul acvatic.
Boilie –ul miraculos nu s-a inventat încă şi poate că este mai bine aşa. Cele 8 reţete prezentate în continuare vă oferă baza 525i822f pentru a putea pescui eficient şi corect. Toate reţetele pot fi modificate şi adaptate. Însă pentru a vă putea da seama care este momeala cea mai bună pentru apa pe care o pescuiţi, trebuie să folosiţi aceeaşi momeală mai mult timp. Acesta este preţul pe care trebuie să îl platiţi pentru a avea capturi mari.
1. “LE GRAND CLASSIQUE”
Cea mai simplă şi probabil cea mai adaptabilă reţetă din câte există. Poate primi orice fel de aromă, fie în timp ce preparaţi boilies-urile, fie prin înmuiere într-un dip, înainte de a o pune în montură. Culoarea deschisă pe care o capătă după fierbere îi permite să se distingă clar pe fundul apei şi să suscite curiozitatea peştilor.
Făină de Soia ................................... | 250 gr |
Făină de Grâu .................................. | 250 gr |
Făină de Porumb (fină) ..................... | 250 gr |
Lapte praf ......................................... | 250 gr |
Ulei de arahide ................................. | 1 lingura |
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor |
2. BOILIES PENTRU IARNĂ
Granulaţia mare a Bird Food –ului determină o structură mai puţin compactă a boilies –urilor, ceea ce permite aromelor să se disperseze mai bine în apă. Baza mix-ului este identică cu cea de la reţeta 1.
Făină de Soia ................................... | 200 gr |
Făină de Grâu .................................. | 200 gr |
Făină de Porumb (fină) ..................... | 200 gr |
Lapte praf ......................................... | 200 gr |
Bird Food .......................................... | 200 gr |
Sweetner şi aromă ............................ |
|
Ulei de arahide ................................. | 1 lingura |
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor |
3. BOILIES DE PRIMĂVARĂ (biscuiţi pentru câini)
În această perioadă a anului, crapii îşi reiau activitatea şi caută hrană bogată în substanţe hrănitoare. Apa fiind încă rece, va permite aromelor conţinute de aceste boilies pe bază de biscuiţi de câini să se disperseze, atrăgând peştii.
Biscuiţi pt. Câini (pisaţi fin) ............... | 300 gr |
Bird Food .......................................... | 200 gr |
Făină de Porumb .............................. | 200 gr |
Caseină ............................................ | 200 gr |
Lapte praf ......................................... | 100 gr |
Extract de Ficat ................................ | 20 ml |
Ulei de ficat de morun ....................... | 20 ml |
Betaine pur ....................................... | 1 gr |
Aromă peşte | |
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor |
4. BOILIES PENTRU RÂU
Acest tip de boilies permite o difuzie bună a aromelor, atăgând în acest fel peştii în zona unde se află momeala. Sunt mai grele decât boilies –urile obişnuite (datorită caseinei şi a făinii de grâu).
Făină de Grâu ......................................... | 400 gr |
Caseină ................................................... | 300 gr |
Gluten de Grâu ........................................ | 200 gr |
Făină de Soia .......................................... | 100 gr |
Betaine pur .............................................. | 1 gr |
Concentrat de Peşte / Sos Nuoc Mam .... | 3 linguriţe |
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor |
5. BOILIES PENTRU SECTOARE PESCUITE INTENS
Această reţetă este mai complexă şi înglobează ingrediente cum ar fi extractul de ficat care care acţionează ca atractant, însă în acelaşi timp conţine o cantitate semnificativă de aminoacizi. Betaine –ul, care se dizolvă în apă, va spori şi mai mult eficacitatea acestor ingrediente. Boilies –urile obţinute astfel sunt tari, compacte şi bogate în proteine. Cele mai bune rezultate se obţin pescuind cu aceste boilies deasupra unui covor de nadă format din pellet –uri.
Făină de Peşte ........................................ | 200 gr |
Făina de Soia .......................................... | 200 gr |
Izolat de Soia ........................................... | 100 gr |
Caseină ................................................... | 200 gr |
Lactalbumină ........................................... | 100 gr |
Gluten de Grâu ....................................... | 100 gr |
Extract de Ficat ....................................... | 20 ml |
Betaine pur ............................................. | 1 gr |
Aromă (la alegere) .................................. |
|
6 – 9 ouă, în funcţie de mărimea lor |
6. BOILIES SĂRATE PENTRU PEŞTI MARI
Acest tip de bulete trebuie să fie foarte tari (timp de fierbere – 3 minute). Cele mai bune rezultate se obţin dacă se folosesc două asemena boilies de cca. 15 mm pe hair-rig. Ca nadă poate fi folosit un amestec de 75% boabe şi 25% boilies.
Făină de peşte (albitură) ......................... | 250 gr |
Bird Food ................................................. | 200 gr |
Lactalbumină ........................................... | 100 gr |
Gluten de Grâu ........................................ | 100 gr |
Făină de Creveţi ...................................... | 1 linguriţă |
Sare fină .................................................. | 1 lingură |
Ulei de arahide ........................................ | 1 lingură |
Aromă Spice sau Cuişoare |
|
5 – 7 ouă, în funcţie de mărimea lor |
7. BOILIES PENTRU NĂDIT
Mai sărace în proteine, aceste boilies au rolul de a atrage şi menţine peştii într-un anumit loc, fără ca aceştia să se sature.
Făină de Soia .......................................... | 300 gr |
Bird Food ................................................. | 250 gr |
Făină de Grâu ......................................... | 200 gr |
Lactalbumină ........................................... | 100 gr |
Caseină ................................................... | 50 gr |
Gluten de Grâu ........................................ | 100 gr |
Ulei de arahide ........................................ | 1 lingură |
Sweetner |
|
Aromă de fructe sau carné |
|
Colorant (la alegere) |
|
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor |
8. BOILIES SOLUBILE
Prepararea acestora este identică cu cea pentru reţeta clasică prezentată mai sus. Pasta obţinută este rulată sub forma de bulete care însă nu se mai fierb. Boilies –urile se lasă la uscat, însă trebuie să fie evitate schimbările bruşte de temperatură. Nu trebuie să vă faceţi probleme că s-ar putea strica, însă trebuie evitată expunerea la căldură mare (pentru că pot crăpa) sau la umiditate.
Bird Food ................................................. | 250 gr |
Cânepă macinată fin ............................... | 100 gr |
Făină de Grâu ......................................... | 200 gr |
Făină de Soia .......................................... | 250 gr |
Făină de Pellet-uri ................................... | 200 gr |
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor |