Articolul de fata este un mini-ghid despre diversele monturi pentru boilies, ghid util atat pentru incepatori, dar si pentru pescarii care isi cumpara boiliesurile gata preparate si mai trebuie doar sa isi faca propriile monturi. De remarcat faptul ca monturile prezentate in continuare pot fi modificate in variate moduri (fir mai scurt sau mai lung, mai multe sau mai putine spire pe tija carligului, diverse tipuri de noduri) si, de asemenea, pot fi folosite cu diferite momeli. Pentru o agatare eficienta, este general acceptat faptul ca firul cu care este legat carligul trebuie sa paraseasca ochiul pe partea interioara a carligului. Firul deci nu trebuie sa plece catre exterior sau chiar din spatele carligului. De asemenea, atunci cand se foloseste un "nod fara nod" trebuie avut in vedere faptul ca firul trebuie bobinat pe tija pornind dinspre capatul tijei, si nu dinspre curbura carligului. Altfel, mai ales daca se utilizeaza un fir mai delicat, asa cum este fluoro-carbonul, va exista riscul ca nodul sa se slabeasca si in cele din urma sa cedeze sub presiune.
Montura standard fir de par, cu "nod fara nod"
Cea mai populara si mai usor de realizat este montura cu care fiecare ar trebuie sa inceapa si cu siguranta montura care poate fi folosita in orice apa cu succes. Merita incercata mai ales acolo unde toti ceilalti folosesc tot felul de alte monturi mai complicate. De multe ori, pescarii experimentati reusesc astfel sa faca diferenta.
"Blestemul ascuns"
Aceasta montura este cunoscuta sub multe nume si este realizata in moduri diferite, dar mecanismul este acelasi: atunci cand pestele incearca sa scuipe momeala afara din gura, boilesul se va roti in jurul tijei carligului (datorita inelului liber cu care este agatat de tija) si trecand inapoia carligului il va expune astfel pentru o mai buna agatare. In montajul din figura, denumit "fluture" boiliesul este taiat in doua jumatati, dispuse spate-in-spate, ceea ce uneori poate pacali crapii obisnuiti sa vada boiliesuri intregi, rotunde.
Montura "blestemul ascuns" standard
Aceeasi montura ca si precedenta, folosind insa un boilies intreg, netaiat.
Montura in "D"
Un montaj care s-a dovedit foarte eficient in pescuitul la crap. Momeala nu numai ca se poate deplasa inapoia carligului, atunci cand pestele suge sau cand incearca sa scuipe, dar se poate misca si in lateral, dintr-o parte in cealalta a carligului, toate acestea contribuind la obtinerea unui excelent montaj anti-eject. Denumirea monturii este data de forma literei "D" facuta cu tija de ochiul de fir pe care este montat boiliesul, cu ajutorul unui inel metalic.
Montura rigida
Un alt montaj foarte dificil de aruncat inapoi de catre peste, excelent pentru fundul apei sau pentru momeli flotante. Pentru fixarea firului de tija se foloseste o bucatica de tub din varnis, asa cum se poate vedea in imagine.
Sursa: http://www.bzi.ro/ghid-pescuit-buna-ziua-iasi-monturi-pentru-boilies-galerie-foto-129561