In general pescuiesc la clean pe Arges si pe alte cateva lacuri care au legatura cu Argesul, cel putin primavara cand se umfla apele.
Iarna am pescuit doar de cateva ori si nu pot spune ca a fost un pescuit foarte productiv. Cele mai bune rezultate le-am avut la rama rosie, foarte subtire. Am mai incecat si cu libelule, dar...
Primavara si vara, insa...
Primavara: varga lunga (6-7m), fir 0.16 cu forfac 0.10-0.12, carlig argintiu 6-8; pescuiesc in ape cu adancime de la 1-2m pana la 7-8m (foste cariere de piatra cu lacuri artificiale foarte adanci). Momeala - greiere. Pe fir, cam la 40 cm de carlig, o alica foarte mica de plumb (0.2-0.6g, in functie de curent), astfel incat carligul sa fie mai mult in deriva decat fix, la o anumita adancime. De obicei muscaturile apar imediat dupa lansare, inainte ca momenala sa ajunga la adancimea urmarita. In cazul utilizarii unui plumb mai greu, momeala se scufunda prea rapid.
Vara: in zona respectiva este un pescuit foarte frumos numit "la plesnit". Varga carbon de 5m, fir 0.25, 0.22, 0.20, 0.18 cu forfac 0.16. Primul metru de fir (de la varf) este 0.25, urmeaza 1.5m 0.22, 2m 0.20, aprox 1.5m - 0.18 si forfac 0.16 (atentie mare la noduri!). Firul nu trebuie sa depaseasca lungimea vergii. Carlig - negru sau argintiu, 4-6. Momeala - greiere sau lacusta. Pluta foarte mica, de 1-2 cm, portanta mica - max 1g, se taie "antenele" acesteia si sa fie de culoarea lemnului sau gri, fixata la o distanta de 30-40 cm de carlig. Cleanul este foarte calic si se repede la pluta, daca este de culoare mai vie (rosu, galben, verde, etc). Nu folosesc plumb pe montura. Astfel, pescuitul in sine se face in mal, se lanseaza paralel cu malul, in locurile cu structuri (craci care cad in apa, crengi care acopera malul, etc). Cele mai bune rezultate apar in zonele in care crengile de pe mal formeaza un fel de streasina deasupra apei, la o inaltime de max 1m. Se lanseaza chiar langa mal, pe sub crengi. Acesta este motivul pentru care firul este compus din mai multe segmente de grosimi diferite si nu depaseste lungimea vergii: precizie maxima. Se fac lansari repetate, in acelasi loc. Cleanul mai rasarit este atras pe "plesnitul" foarte fin (de aceea nu se foloseste plumb la montura) pe care il face momenala la contactul cu apa. Se hraneste cu insectele care cad din crengile respective si le prinde direct de pe luciul apei, concurenta intre cleni fiind foarte mare. Daca dupa cateva lansari nu avem nici o muscatura, inseamna ca nu este clean in locul respectiv sau s-a speriat si trebuie sa asteptam ceva timp pana la un atac promitator. Cel mai bine cautam un alt loc asemanator si ne mutam. Vara, cele mai frumoase capturi le-am avut in intervalul 11:00 - 16:00, cand exemplarele mai mari sunt mai active decat cele mici.
Pentru pescuitul pe rau ar fi si alte metode, dar e prea mult de scris.
Sursa: http://forum.aventurilapescuit.ro/viewtopic.php?p=4783&sid=d9f2ef5cb8f70330ada6861b2c04d12b