Monday, November 15, 2010

Marimea carligului si diametrul boiliesului

Pentru a face o alegere corecta a marimii carligului, aceasta trebuie corelata cu dimensiunea momelii si cu marimea pestelui vizat. Uneori pot aparea discrepante intre aceste elemente principale. Va prezint cativa din factorii care ne fac sa deviem de la formula standard. Anotimpurile ne determina sa schimbam marimea carligului si a momelii, in functie de activitatea de hranire a crapului. Dimensiunile scazand in anotimpurile reci si crescand in cele calde. Presiunea asupra unei balti pescuita intensiv, impinge pescarul de nenumarate ori, sa recurga la diferite strategii salvatoare. In astfel de cazuri se poate ajunge la scaderi ale marimii carligului de pana la 8 sau 10 si utilizarea boiliesurilor de numai 8-10mm.

Inca o strategie care imi place sa o amintesc, de cate ori am ocazia, este aceea de a incalca standardele si de a pescui diferit fata de ceilalti pescari de pe balta. Cu boilie de 15mm si carlig numarul 4, sau cu un carlig numarul 8 si boilie de 20mm, avand insa grija la distanta dintre boilie si curbura carligului. In anumite cazuri sau pe anumite balti poate fi solutia castigatoare.

Alegerea marimii carligului in functie de diametrul boiliesului

Ca o sugestie pentru corelarea marimii carligului cu diametrul boiliesului, va prezint un tabel cu cele mai utilizate dimensiuni, in pescuitul crapului:

Marime carlig |

Diametru boilie

2

22-26mm

4

20-22mm

6

18-20mm

8

16-18mm

10

14-16mm