Thursday, January 13, 2011

Montura Feeder cu Autointepare


Pescuitul cu cosulet feeder, este un stil englezesc de pescuit, care are din ce in ce mai multi adepti printre pescarii romani.

O montura clasica de pescuit la feeder, este montura cu autointepare. In ciuda simplitatii, montura feeder cu autointepare este extrem de eficienta, dand rezultate bune pe ape statatoare, dar mai ales pe ape curgatoare.

Materialele necesare pentru a realiza o montura feeder cu autointepare, sunt :
- cosulet feeder
- fir principal 0,16-0,18
- fir forfac 0,10-0,11
- vartej cu agrafa
- opritor cauciuc
- carlig nr.16 - 18

Modalitate de realizare
Pe linia principala se face o bucla de 50 - 60 cm. Inainte de a lega bucla se introduce pe fir margica amortizoare din cauciuc si vartejul dublu cu carabina.

Dupa legarea buclei, in partea inferioara (spre forfac) se fac pe o distanta de 20 cm cateva noduri. Aceste noduri au rolul de a ridigiza capatul buclei, de care se leaga forfacul, pentru o prezentare cat mai atractiva a momelii. Optional, pe portiunea cu noduri se trage un varnis cu rol de antitagle.

Forfacul atasat va avea o lungime variabila cuprinsa intre 30 - 120 cm, functie de cum avem trasaturi si de tipul de apa (statatoare, curgatoare). De exemplu, pe o apa curgatoare, unde pestii sunt "sfiosi", lungimea forfacului poate varia intre 60 - 120 cm.

Marimea carligului se alege in functie de marimea pestilor vizati. La fel si grosimea firelor. Ca operatiune finala nu mai avem de facut decat sa atasam de carabina vartejului, cosuletul feeder.