Sunday, August 29, 2010

Pescuit - Nada & Momeala

Nada este unul din cele mai importante lucruri atunci cand vrei sa prinzi un peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa miros. De obicei, exista doua moduri de nadire:
- ori nadim inainte de a lansa, ori dupa.
Cel mai important in ceea ce priveste nada, este calitatea ei si nu cantitatea pe care o aruncati cand mergeti la pescuit. Trebuie sa fie ceva irezistibil pentru pesti, nu banala mamaliga pe care ne-o fac mama sau sotia inainte sa plecam pe balta. Nada trebuie sa fie deosebita ca miros, gust si culoare.

Momeli:

Boabe de grau – momeala se foloseste in diverse nade dupa inmuiere 24 ore in apa, in pescuitul la crap.

Boabe de mazare (verde sau uscata) – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, caras, clean sau crap.
Boabe de orez expandat – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la caras, platica sau rosioara.
Boabe de porumb (din conserva, expandat, uscat) – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, clean, crap, caras sau mreana.
Broaste – momeala se foloseste prinsa in montura cu ancora, in pescuitul la salau, somn sau stiuca.
Bucati de cartof fiert – momeala se foloseste taiata cubulete pe carlig, in pescuitul la babusca, crap, lin, oblete, platica sau scobar.
Bucati de ficat alterat – momeala se foloseste pe ancora, bucati de 3-4 cm, in pescuitul la somn.
Bucati de ficat proaspat de vita – momeala se foloseste pe ancora, bucati de 3-4 cm, in pescuitul la babusca, clean, oblete, rosioara sau somn.
Bucati de mamaliga – momeala se foloseste taiata cubulete pe carlig sau cocolos pe momitor, in pescuitul la babusca, caras, crap, oblete, platica sau rosioara.
Bucati de paine – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, caras, crap, platica sau rosioara.
Bucati de pestisori – momeala se foloseste pe carlig sau pe ancora, in pescuitul la biban, clean, salau sau somn.
Coropisnite – momeala se foloseste legata de carlig, in pescuitul la clean, mreana, scobar sau somn.
Fructe mici (cirese ,coacaze, dude, struguri, visine, zmeura) – momeala se foloseste legata de carlig, in pescuitul la clean sau crap.
Greieri – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la clean, mreana sau scobar.
Intestine de pasare – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, clean, mreana sau somn.
Lacuste – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, babusca, clean, morunas sau rosioara.
Larve de carabus – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, clean, mreana sau lin.
Larve de libelula – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul tuturor pestilor.
Licurici, Lipitori – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la clean.
Muste – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, clean, caras, morunas, oblete, pastrav sau rosioara.
Omizi – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, biban, clean sau rosioara.
Pestisori vii – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la avat, biban, clean, salau, stiuca sau somn.
Raci – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la somn.
Rame de gunoi – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, carcuda, caras, crap, platica, rosioara sau scobar.
Rame de mare – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la calcan, cambula, chefal, guvid sau stavrid.
Rame serpesti – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la biban, crap, salau, stiuca sau somn.
Scoici – momeala se foloseste invelind ancora in carnea scoicii, in pescuitul la biban, crap, clean, mreana, lin sau somn.
Viermusi de musca – momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul majoritatii speciilor de pesti.