Monday, November 29, 2010

Marimea plutei - viteza apei - Greutatea plumbului

http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/pluta/nav/1/

Atunci cand avem o varga si dorim s-o dotam cu o linie noua, primul lucru la care ne gadim este ce fir luam, daca acesta rezista la solicitarile capturiilor pe care ni le dorim in juvelnic; apoi urmeaza carligul: cat de mic sa fie, ce culoare. Deseori, pe ultimul plan este lasata pluta si apoi plumbii. Numai ca sunt situatii cand reusita unei partide este hotarata chiar de acest ultim element - pluta - care are rolul de semnalizator care ne avertizeaza, mai mult sau mai putin eficient

, ca pestii ataca momeala.

In functie de pretentiile noastre de natura estetica sau functionala, pluta poate fi realizata din materiale primare (varful unui cocean de porumb, o pana de gasca etc.) sau materiale compozite (lemn

de esenta speciala, plastic, pluta, teava de ac de seringa). Partea din pluta care ramane deasupra luciului apei se numeste antena. Mai departe, in functie de distanta la care pescuim si de acuitatea noastra vizuala, antenele plutelor vor fi viu colorate, asa incat sa existe un contrast suficient intre culoarea apei si culoarea antenei. Cand distanta este mai mare acestea pot fi prevazute in varf cu o bobita viu colorata realizata din polistiren expandat sau plastic. Cea mai importanta cerinta pe care toate plutele trebuie sa o asigure este flotabilitatea.

Odata aleasa, pluta trebuie lestata cu ajutorul unor plumbi calibrati, asa incat aceasta sa aiba o pozitie in general verticala pe luciul apei. Plutele de firma

au marcate pe corp si antena o serie de repere care ne indica nivelul optim de scufundare, fiind inscrisa si greutatea plumbilor pentru lestare. Insa ce nu se stie este ca forma plutei joaca un rol esential in viteza de reactie a acesteia (durata timpului de revenire la suprafata) atunci cand pestele trage. O pluta scufundata care revine foarte repede in pozitia initiala va fi denumita "pluta rapida" iar in cazul opus, cand revine mai lent la pozitia initiala, o vom denumi "pluta lenta". O pluta rapida este caracterizeaza de o forta arhimedica mare ceea ce presupune ca la scufundare pestele trebuie sa traga serios de momeala. Daca pestele este rapitor atunci totul este in regula, acestia fiind mai agresivi; daca pestele este pasnic, este foarte probabil ca acesta sa se sperie de rezistenta ridicata opusa de pluta si sa lase imediat momeala. Ne propunem in continuare sa explicam fenomenul fizic care sta la baza proiectarii plutelor. Teoria are la baza legea lui Arhimede care spune ca asupra oricarui corp scufundat intr-un lichid actioneaza o forta de jos in jus a carei marime este data de greutatea volumului de lichid dezlocuit de acel corp.



Un model simplificat, dar destul de precis, este prezentat in fig. alaturata. In timpul pescuitului, pluta este supusa actiunii a 2 forte importante:
1. Greutatea ansamblului pluta-fir-ac-momeala-plumbi de lestare (G);
2. Forta arhimedica (A) care actioneaza asupra plutei.
Diferenta dintre A si G, proiectata pe axa X (vezi figura alaturata), ne da rezultanta (N), care poate fi orientata in sus (cand A>G - lucru de dorit), in jos (pentru G > A - caz nedorit pentru pescuit) si cazul particular N=0 (cand G=A, pluta este aflata in echilibru). Primul caz (N>0) este cel vizat de orice pescar, adica atunci cand pluta invinge greutatea lestului. Marimea rezultantei N ne da tocmai acceleratia cu care pluta revine la suprafata apei.
Aici intervine un paradox: vreau ca N > 0 (adica sa vad pluta deasupra apei) dar N > 0 inseamna o rezistenta opusa de pluta care ar putea fi simtita de peste, in sens nefavorabil. Daca N scade foarte aproape de zero pluta poate reveni foarte greu deasupra apei, ramanand mai mult timp scufundata desi pestele poate intre timp a lasat momeala. Care este compromisul optim ? Aici intervine maiestria fabricantului. Analizand cele doua forte, G (greutatea) poate fi considerata constanta, in timp ce a doua (A) se modifica in momentul in care pestele trage, dupa o lege ce tine cont de forma si marimea partii nescufundate a plutei. Nu vom insista asupra partii de calcul matematic insa vom prezenta concluzia finala care arata ca forma ideala a plutei este cea a picaturii de apa aflate in cadere, prevazuta cu o antena supla, colorata pe tronsoane in mai multe culori vii (galben-rosu) - vezi fig. de mai jos.


Dupa cum observati, pluta are o forma ce se poate reduce

la doua figuri geometrice: o semisfera si respectiv un con. Avantajul acestei plute este acela ca asigura o flotabilitate stabila iar volumul
mic situat deasupra nivelului apei determina o crestere optima a fortei arhimedice atunci cand pestele trage, asa incat pluta nu este simtita de peste. In functie de gustul nostru, semisfera de baza poate avea un diametru mai mic incat pluta va fi mai supla, caz recomandabil pentru o lansare usoara la distante mari. O forma deosebit de eficienta este si aceea a unui elipsoid de rotatie cu raport mare intre cele doua axe ale sectiunii longitudiale (vezi prima figura).
Cercetarile efectuate au demonstrat ca partea din pluta situata deasupra apei (exceptand antena) trebuie sa fie de cca. 10-15 % din inaltimea plutei (se considera ca momeala este in carlig). Pentru pestele rapitor agresiv aceste recomandari nu mai sunt valabile. Din contra, pluta se poate folosi in pozitie inversa, cu semisfera deasupra.

Ultima faza este aceea a echilibrarii plutei cu ajutorul unor bilute de plumb, fixate pe fir la cca. 5-10 mm deasupra carligului. Pentru cazul pestilor pasnici, vom adauga bilute pana cand corpul plutei va fi scufundat in proportie de cca. 85-90%. O astfel de pluta va avea o viteza de reactie suficient de buna si nu va deranja pestele in timpul atacului. Modul de lestare nu este chiar intamplator. Atunci cand pescuim pe fundul apei, pestele are tendinta sa ia momeala si sa urce spre suprafata. Spunem ca "a pus-o pe lat". In acest caz pestele ridica spre suprafata plumbii lasand pluta fara contra-greutate. Daca plumbii sunt mai grei, unele specii de pesti de talie mica ar putea simti greutatea plumbilor si deseori lasa momeala si pleaca. Pentru a atenua acest soc se recomanda o lestare graduala, in 2-3 trepte, ca in fig. alaturata. Astfel, imediat langa carlig punem un singur plumb, mai usor. Urmeaza apoi ca la 3 cm sa mai adaugam inca 1-2 plumbi si ultima treapta, de sus, restul plumbilor. Lestarea graduala este deosebit de eficienta mai ales la pescuitul caraselului, la rosioara, babusca. Un alt avantaj este acela ca pluta se inclina treptat anuntand din timp intentia pestelui. Trebuie subliniat si un mic dezavantaj al lestarii graduale si anume acela ca in timpul lansarii sau la intepaturile ratate plumbii se pot incurca intre ei formand uneori noduri.

Concluzii:
- o pluta de calitate are forma corpului asemanatoare unei picaturi suple de apa aflata in cadere, cu antena subtire, eventual cu o "perla" viu colorata in capatul superior al antenei;
- pentru pestii pasnici, corpul plutei de forma optima va fi scufundat in apa in cea mai mare parte (85-90%), pentru a reduce rezistenta opusa de pluta in timpul atacului;
- pentru pestii rapitori pluta va fi scufundata in proportie de max. 80 %, restul de 20 % cotribuind la cresterea rezistentei opuse de pluta in timpul scufundarii, in vederea autointeparii;
-lestarea eficienta

se face gradual, cu mai multi plumbi plasati pe fir in mod echidistant.

Thursday, November 25, 2010

Feeder Rig







Maggot Feeder Rig

Last year I was using a helicopter variant as my maggot feeder rig, but changing hooklinks was a bit of a pain and I was never convinced that it was all that good a rig anyway. Although this one uses more components than I'd really like it is pretty simple, and easily converted to a straight leger rig. I don't like quick-change connectors between my main line and hooklink, preferring to retie the knot. It takes only a few seconds longer, ensures that the knot isn't neglected and makes the rig more streamlined. Click on the pictures to enlarge them.

The feeder is a 30gm Kamasan Blackcap, and the backlead shoved inside it is around 30gm too. This makes for a feeder that flies well, is heavy enough to tighten up to without moving and which still sits horizontal on the lake bed. Using a sliding Powergum Stop Knot to trap the Run Ring between two beads makes the hooklink stand out from the main line on the cast, and gives me the option to quickly change to a free running rig should I so desire - by sliding the knot up the line a few feet.

For what it's worth I have been using Daiwa Infinity Duo as mainline, in the 0.285 diameter. I quote the diameter because this line is IGFA rated at 12lb, so it will break below that. I have heard it said that Duo is bad for line twist, but I have actually found it to be less prone to twisting than Sensor. Maybe it's the fact that the two-tone colouration of the line that makest he line twist readily visible that has given Duo this reputation?

It was the limpness of Duo that attracted me to it in the first place, and it has proved good in that respect once loaded on the reels, and it seems pretty abrasion resistant too. Reflo Powerline has been a good reliable hooklink material so far, in both 0.19 for the casters and 0.21 for corn. It's maybe not as limp as it could be in short lengths, but it is very clear and I can't see the need to delve into the murky world of fluorocarbons when this stuff is avialable.

One thing I don't like about using plastic baits is trapping them on the hair using a bait stop. It looks kind of clumsy, although I know full well it doesn't put the fish off. Even so I have had problems with artificial baits falling off the hair, so when using casters and pellets I tie them on to the hair. That way they ain't going nowhere!

While I have read that Kamasan Animals are not particularly sharp hooks, my experience has been different. Even so, it's no great hardship to run a file over a hook if the point is not up to snuff. When I want to use a small hook the Animal is the one I go for.

Saturday, November 20, 2010

FIRUL DE PAR AJUSTABIL

Foto 1:
- Pentru inceput, legati carligul la struna aleasa ( pentru claritate, in fotografie am executat struna cu material galben)

Foto 2:
-Folosind nodul Uni Knot legati o portiune a firului de par in jurul strunei, apoi strangeti nodul bine si tundeti portiunea firului de par dinspre partea catre vartej a rigului. Treceti cealalta parte a firului de par prin ochetul carligului.

Foto 3:
-Pozitionati niste tub termocontractil peste ochetul carligului si efectuati strangerea termica.

Foto 4:
-Legati o bucla pentru boilie pe firul de par.

Foto 5:
-Adaugati momeala.

Foto 6:
Daca aveti nevoie sa lungiti firul de par, pur si simplu trageti de bucla pentru boilies iar nodul UNi Knot va aluneca de-a lungul strunei.

Foto 7:
-Asta va permite de asemenea sa puneti momeli multiple.

Monday, November 15, 2010

Hook Parts (Elemente Carlig Pescuit)



www.horcarp.ro

www.horcarp.ro

Marimea carligului si diametrul boiliesului

Pentru a face o alegere corecta a marimii carligului, aceasta trebuie corelata cu dimensiunea momelii si cu marimea pestelui vizat. Uneori pot aparea discrepante intre aceste elemente principale. Va prezint cativa din factorii care ne fac sa deviem de la formula standard. Anotimpurile ne determina sa schimbam marimea carligului si a momelii, in functie de activitatea de hranire a crapului. Dimensiunile scazand in anotimpurile reci si crescand in cele calde. Presiunea asupra unei balti pescuita intensiv, impinge pescarul de nenumarate ori, sa recurga la diferite strategii salvatoare. In astfel de cazuri se poate ajunge la scaderi ale marimii carligului de pana la 8 sau 10 si utilizarea boiliesurilor de numai 8-10mm.

Inca o strategie care imi place sa o amintesc, de cate ori am ocazia, este aceea de a incalca standardele si de a pescui diferit fata de ceilalti pescari de pe balta. Cu boilie de 15mm si carlig numarul 4, sau cu un carlig numarul 8 si boilie de 20mm, avand insa grija la distanta dintre boilie si curbura carligului. In anumite cazuri sau pe anumite balti poate fi solutia castigatoare.

Alegerea marimii carligului in functie de diametrul boiliesului

Ca o sugestie pentru corelarea marimii carligului cu diametrul boiliesului, va prezint un tabel cu cele mai utilizate dimensiuni, in pescuitul crapului:

Marime carlig |

Diametru boilie

2

22-26mm

4

20-22mm

6

18-20mm

8

16-18mm

10

14-16mm